Alle børn bør få en motorik gynge i gave
Alle børn bør få en motorikgynge i gave
Skrevet af Sansemotorisk konsulent Mette Drescher Jensen
Hvor ville det være fantastisk, hvis alle nyfødte babyer helt automatisk fik en sansegynge i barselsgave – men okay, det er også i orden, hvis det så bliver i dåbsgave, fødselsdagsgave eller julegave.
Grunden til, at jeg simpelthen bliver nødt til at slå et slag for gynger, motorikgynger, sansegynger, indegynger, udegynger, små gynger, store gynger i alle former, er, at det er et multiredskab, som kan stimulere alle tre primære sanser og kan følge barnet fra baby til skolebarn – og det er da sjovt at tage sig en gyngetur også som voksen!
Labyrintsansen består af tre knoglebuer i mellemøret. Disse tre buer registrerer hovedets stilling og bevægelser. Inde i organet flyder en geléagtig væske i buegangene i henholdsvis horisontal stilling, vertikalstilling og i diagonalt/kolbøttebuen. Derudover registrerer organet også forholdet til tyngdekraften og acceleration.
Labyrintsansen har blandt andet indflydelse på lysten til at gynge, snurre rundt og rutsje. Den har også indflydelse på vores evne til at balancere, bevæge os, styre øjnene, koncentrere os og på vores sprogudvikling.
Hvis barnets labyrintsans ikke fungerer optimalt, vil sanseindtrykkene heller ikke blive registreret og tolket korrekt i hjernen. Barnet vil ofte føle ubehag ved bevægelser, rotationer, blive let svimmel, blive køresyg m.m. Derudover vil der være mange følgesymptomer, som vil have stor indflydelse på barnets hverdag og adfærdsmønstre. Barnet kan have usikre bevægelser, forsinket udvikling, svært ved hovedløft, være tilbageholdende overfor at lege, hoppe, trille, ligge på gulvet, ikke søge udfordringer og ofte enten være mere ængstelig og forsigtig i sin tilgang til tingene eller det modsatte: hyperaktiv, vild og kontrollerende.
Årsagen til udfordringer med labyrintsansen kan være medfødt, en konsekvens af inaktivitet, efter en længere sygdomsperiode eller komme af væske på ørerne. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom, hvis barnet har døjet med ørerne, haft mellemørebetændelse, har fået dræn eller lignende.
Børn lærer gennem kroppen og gennem brug af kroppen – hvis der er en labyrintsans, som hæmmer barnets brug af kroppen, så påvirker det barnets udvikling og barnets grundmotorik. Grundmotorikken er fundamentet for al vores læring og udvikling af færdigheder såsom at lære at cykle, løbe, stå på ski, læse, køre bil osv. Det er altså ekstremt vigtigt at sikre, at børnene har de bedste forudsætninger for at udvikle en god grundmotorik.
Nu tilbage til gyngen – at gynge kan stimulere labyrintsansens tre buer ved at sidde, stå, ligge og dreje rundt på alle tænkelige måder. Tænk på, at væsken i buegangene skal skvulpes – når væsken bevæger sig, stimuleres labyrintorganet. Så er det næsten kun fantasien, der kan sætte grænser for, hvordan det kan gøres.
Husk blot én vigtig ting – det skal være på barnets præmisser. Hvis barnet bliver svimmel eller føler ubehag efter to gange frem og tilbage på gyngen, så start med at gynge en enkelt gang. Det må ikke blive ubehageligt for barnet!
Nu startede jeg med at sige, at en gynge var fantastisk til også at stimulere taktil- og kinæstesisansen.
Taktilsansen stimuleres ved påvirkningerne af vind og vejr i håret og på huden – er det koldt, varmt, regner det osv. Kinæstesisansen stimuleres ved spændingerne i hænderne, brug af ryg- og mavemuskler, justering af stabiliteten i kroppen alt efter gyngens bevægelser. Brug af den bevidste balance for at blive på gyngen, brug af benene til at få fart på gyngen osv.
Nu er det ikke ment som en salgstale for gynger :) – men blot et billede på, hvordan vi kan stimulere labyrintsansen – få væsken til at skvulpe – og hvorfor det er så vigtigt, at sansen er velstimuleret.
Labyrintsansen er en del af vores fundament og eksistentiel for vores udvikling, intet mindre!
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, eller bare er nysgerrig, så er du altid meget velkommen til at kontakte "Sanse Motorik – Det bedste til dit barn" eller se mere på www.sansemotorik.net
"Sanse Motorik – Det bedste til dit barn" har klinikker i Viborg, Ikast og Vejle.
God fornøjelse med legen og bevægelsen!
Tidligere artikler af Mette:
- Alle børn bør få en gynge i gave…
- Hvad er det nu, sansemotorik egentlig er for noget?
- De særligt sensitive børn